Nu, nu vreau să vă țin lecții despre finanțe sau economie, ci vreau să împărtășim moduri prin care putem îmbogăți personalitatea copiilor, pregătindu-i pentru viață într-un mod cât mai complet:
1. O limbă străină (sau mai multe)
Azi, mai mult ca oricând, cunoașterea unei limbi străine este o necesitate și nicidecum un lux. La orice interviu de angajare, ți se cer cunoștințe de limbă straină; apar atâtea oportunități în viață, când cunoașterea sau necunoașterea englezei schimbă traiectoria carierei, încât e mare păcat să nu insistăm cu studiul.
2. Cititul
Am tot scris despre beneficiile cititului: dezvoltă vocabularul și imaginația, îmbogățește cultura generală, relaxează și stimulează creierul, îmbunătățește gândirea analitică. Pentru copii, este o piatră fundamentală în dezvoltatea armonioasă. Povești, poezii, romane, citiți împreună orice și veți culege împreună roadelele, peste ani.
3. Călătoriile
Cea mai frumoasă modalitate de a învăța lucruri interesante despre tine și despre lumea înconjurătoare. Îmbunătățesc capacitatea de adaptare în situații noi si deschid viziunea asupra lumii. Consolidează relațiile între membrii familiei, prin ieșirea din rutina zilnică și din mediul familiar / familial; ce bucurie să descoperi locuri interesante, oameni noi, culturi diferite împreună cu copiii.
4. Sportul
Printre nenumăratele beneficii ce țin de sănătatea corpului, consumul de energie și creșterea încrederii în sine nu sunt de neglijat, mai ales în cazul băieților. Fotbal, înot sau tenis cresc competitivitatea și disciplina prin rigoarea antrenamentelor.
5. Muzica
Copiii care studiază canto sau instrument au o sensibilitate aparte. Studiul muzicii îmbunătățește activitatea creierului și implicit memoria, disciplinează și modelează copilul într-un fel armonios și delicat. Chitara, pianul sau vioara aduc un plus de valoare și aprecierea celor din jur, atât de necesare fiecărui copil.
6. Experiențe
mers cu cortul, escaladat munți, pescuit, vizite la muzee, voluntariat și implicare în acțiuni diferite, toate contribuie la deschiderea de orizonturi noi. Am observat la copiii noștri mai mari nevoia de astfel de activități în locul cadourilor. Este un consum mai mare de energie din partea noastră să organizăm o ieșire, dar merită tot efortul pentru amintirile și beneficiile pe care le produce.
7. Responsabilizându-i
Se știe desigur că succesul școlar nu este o garanție a reușitei în viață. Câți copii cu 10 pe linie nu știu altceva decât să învețe?! Lăsându-i să se descurce singuri, învață să-și poarte de grijă, iar stima de sine crește cu fiecare îndatorire „cucerită”. Adulții responsabili de mâine se formează chiar de astăzi.
Tu cum îți ajuți copilul să devină cea mai bună versiune a lui?