În cuibul nostru trăiesc 5 copii cu vârste diferite, personalități și temperamente opuse, dar cu o trăsătura comună: curiozitatea! Supra stimulați de informațiile din jur, de pe telefoane, tablete, cărți, nici nu-i de mirare că în fiecare zi trebuie să răspunzi potopului de întrebări!!
Cum educăm această trăsătură?
Cum o transformăm în calitate?
Am listat mai jos câteva moduri prin care noi ne ajutăm copiii, să-și dezvolte o curiozitate constructivă.
1. LECTURA
Unul din mesajele constante primite în timpul copilăriei a fost C I T E Ș T E! Întâi de la mama, pe care o vedeam citind din Biblie cu drag; apoi mătușă Dana, care ne-a influențat viața, mie și fratelui meu, într-un mod aparte: ne spunea să citim și să notăm într-un caiet expresii interesante pe care să le folosim în compunerile pentru școală. Multe teme din gimnaziu începeau cu ” Se legăna ciocârlia în răcoarea dimineții..” (pescuită din ION, de Liviu Rebreanu.) Acest exercițiu ne-a făcut să citim mult, dar mai ales să conștientizăm ceea ce citim.
În liceu, am avut parte de un profesor de română foarte dedicat, care ne-a recomandat multe cărți bune, ale căror titluri le notam pe o foaie ținută la vedere, pentru a ne motiva; am citit cu nesat romane, nuvele, poezie.
Dragostea de carte m-a însoțit toată viața, iar acum, când am copii, una din cele mai mari dorințe e sa le insuflu și lor pasiunea pentru lectură.
Copiii fac mai ales ce văd, nu ce aud, iar puterea exemplului personal este impresionantă la vârsta lor fragedă. Mergem împreună la bibliotecă și căutam cărți care ne umplu inima și mintea de lucruri valoroase. Copiilor le facem permisul cadou la implinirea vârstei de 5 ani și sunt foarte bucuroși să-și vadă poza pe cardul de acces. Cărțile care îi pasionează sunt așezate la nivelul lor, să poată ajunge la ele oricând doresc; pentru cei mici avem cărți cartonate, mai rezistente, iar cei mari se bucură de enciclopedii sau cărți de povești!
2. Le oferim DIVERSITATE
prin oamenii care ne intră în casă, mâncare, povești, experiențe: un copil expus mai multor medii este un copil sănătos. Nu-i dăm numai carne, mănâncă și de post. Nu mergem doar la munte, ci și la mare. Nu îi lăsăm numai la desene, îi încurajăm să asculte și muzică. Nu îi ducem doar la biserică, ci și la teatru, la țară să se murdărească, dar și în centrul orașului la o expoziție. Dacă îl duci în același mediu, cu aceeași oameni, va stagna și nu-și va mai dezvolta abilitățile de comunicare, integrare și interacționare într-un grup nou.
3. Îi lăsăm să experimenteze și să se murdărească!!!
Știu că poate părea ciudat, dar un copil care se murdărește învață lucruri interesante. Îi încurajez să calce într-o baltă cu apă de ploaie (nu în drum spre biserică), să pipăie animale, să caute pietre frumoase, să facă multe castele de nisip; îi las să decupeze, să lipească, să se joace cu cutii, chiar dacă durează mai mult să fac curat decât distracția lor. Un copil curios va căuta răspunsuri.
(Cristiana la bunici, august 2018)
4. Le spun lucruri interesante despre domeniul lor preferat!
David este pasionat de istorie, Ștefan de mări și oceane, Cristianei îi plac poveștile, iar Filip iubește cărțile cu animale. Când întreabă: „Mami, de unde știi?”, îi trimit întotdeauna la cărți!
5. Ne uităm împreună la Național Geographic sau Discovery;
animale, istorie, știință, orice domeniu care îi pasionează poate fi îmbunătățit cu informații dintr-un documentar bun.
6. Mă entuzismez cu ei!
În loc să spun: „Vai, uite o furnică, fugi repede de lângă ea!”, spun „Wow, ce furnică interesantă! Uite ce micuță e! Hai să ne uităm la ea mai de aproape!”. Copiii care învață să se bucure de lucruri simple sunt mai fericiți! În orice anotimp ne încântăm ochii privind la copaci, nori, buburuze, zăpadă sau flori.
7. Profităm de călătorii!
Caut pe Google informații despre localitățile prin care trecem (mausoleu, muzeu, statui) și îmbrăcăm totul într-o poveste! Îi ținem ocupați și drumul pare mai scurt! Bineînțeles că trebuie să răspunzi zecilor de întrebări, dar toate lucrurile acestea mărunte îi ajută să-și dezvolte curiozitatea și imaginația!
Voi cum faceți? Aveți și alte sugestii?